MyHeritage autoclusters maakt DNA-matches overzichtelijk

wat zijn MyHeritage autoclusters en hoe maak ik autoclusters

MyHeritage autoclusters maakt DNA-matches overzichtelijk. De DNA-matches worden verdeeld in blokjes en deze blokjes zijn waarschijnlijk allemaal familie van elkaar. MyHeritage maakt gebruik van een algoritme om deze clusters te maken en weer te geven in een handig overzicht. *

Myheritage auto cluster autoclusters blokjes grijze blokjes autocluster

bron: MyHeritage.com

Dit kan ontzettend handig zijn als je op zoek bent naar je biologische familie of als je meer wilt weten over je familiegeschiedenis. Door de autoclusters te bekijken, kun je namelijk zien welke matches waarschijnlijk aan dezelfde tak van de stamboom verwant zijn. Hierdoor kun je gerichter onderzoek doen en kom je sneller tot de juiste resultaten.

Door de stambomen van je matches die in één cluster zitten met elkaar te vergelijken kun je er achter komen wie de gezamenlijke voorouder is. De meest recente gemeenschappelijke voorouder (MRCA) van jou matches onderling en van jou en je matches kan verschillend zijn maar uiteindelijk kom je in iedere cluster bij dezelfde personen uit.

MyHeritage autoclusters. familie. vader vinden

Iedere cluster heeft zijn eigen kleur maar er zijn ook grijze blokjes. Aansluitende grijze blokjes kunnen een aanwijzing zijn voor gemeenschappelijke voorouders tussen de clusters die worden weergegeven in de autoclusters.

De clusters worden onder de grafiek weergegeven in een lijst. In deze lijst kun je ook zien hoe groot de stamboom van iedere match is en de eventuele aantekeningen die je zelf bij de match hebt genoteerd. Er zijn plannen om per cluster de meest in de stambomen voorkomende familienamen en plaatsen te vermelden maar dat is op dit moment nog niet te zien. Je kunt vanuit de lijst de stambomen van je matches openen.

MyHeritage autoclusters, jou DNA matches in blokjes zijn dus ontzettend handig als je op zoek bent naar meer informatie over je familiegeschiedenis. Het is een overzichtelijke manier om te zien welke matches aan elkaar verwant zijn en het biedt handige functies om je onderzoek verder te vergemakkelijken.

* In verband met de privacy zijn in deze afbeelding de namen verwijderd.