Handleiding: Duitse voorouders

online bronnen genealogie geschiedenis duitsland

Ben je geïnteresseerd in het onderzoeken van je Duitse familiegeschiedenis? In deze handleiding zal ik je laten zien hoe je genealogisch onderzoek kunt doen in Duitsland.

Verzamel zoveel mogelijk informatie

Stap 1: Voordat je begint met het zoeken naar je Duitse voorouders, is het belangrijk om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over je familiegeschiedenis. Praat met oudere familieleden, verzamel familiedocumenten en maak notities van belangrijke data, zoals geboorte-, huwelijks- en sterfdata. Dit zal je helpen om gerichter te zoeken en je onderzoek te versnellen.

Begin met zoeken in de burgerlijke stand

Stap 2: In Duitsland wordt de burgerlijke stand (Standesamt) gebruikt om belangrijke gebeurtenissen zoals geboorten, huwelijken en overlijdens vast te leggen. Elke gemeente heeft zijn eigen burgerlijke stand, dus het is belangrijk om te weten waar je voorouders woonden. Je kunt deze informatie vaak vinden in de persoonlijke documenten van je voorouders of door te zoeken in het telefoonboek of op internet. Je kunt ook de website van de Duitse overheid bezoeken om meer te weten te komen over de burgerlijke stand in Duitsland.

Zoek in kerkregisters

Stap 3: Als je voorouders religieus waren, is de kans groot dat hun geboorte-, huwelijks- en sterfdata zijn vastgelegd in kerkregisters. Veel van deze registers zijn gedigitaliseerd en beschikbaar op websites zoals Matricula en Archion. Het kan wel een uitdaging zijn om de juiste kerk te vinden, dus het is handig om te weten in welke stad of dorp je voorouders woonden.

Zoek in volkstellingen

Stap 4: Duitsland heeft verschillende volkstellingen gehouden in de loop der jaren. Deze kunnen nuttig zijn bij het vinden van informatie over je voorouders, vooral als je hun woonplaats weet op het moment van de telling. Veel van deze volkstellingen zijn gedigitaliseerd en beschikbaar op websites zoals Ancestry en FamilySearch.

Raadpleeg archieven

Stap 5: Als je voorouders lang geleden leefden, kan het zijn dat hun gegevens niet meer beschikbaar zijn in de burgerlijke stand of in kerkregisters. In dat geval kun je proberen om archieven te raadplegen. Archiefinstellingen in Duitsland hebben vaak collecties met oude documenten en archieven van families, bedrijven en verenigingen. Het kan wel een uitdaging zijn om de juiste archiefinstelling te vinden, dus doe voorafgaandelijk onderzoek en zoek uit welke instelling het meest relevant is voor jouw onderzoek.

Maak gebruik van online databases

Stap 6: Er zijn verschillende online databases die nuttig kunnen zijn bij het vinden van informatie over je Duitse voorouders. Ancestry en FamilySearch zijn twee van de meest populaire sites voor genealogisch onderzoek en hebben grote collecties van Duitse records.