Familie zoeken met Facebook

familie zoeken met facebook DNA onbekende vader familie vinden

Hoe onthullingen over biologische vaders blijvende gevolgen kunnen hebben

Familie zoeken met Facebook kan heel handig zijn om meer te weten te komen over mensen. Maar om te beginnen wil ik graag benadrukken waarom het niet zo verstandig is om op Facebook een bericht te plaatsen met de naam van de man die mogelijk jouw onbekende biologische vader is. Dit kan namelijk ernstige gevolgen hebben. Het kan zo zijn dat de persoon in kwestie helemaal niet jouw biologische vader is. In dat geval breng je die man en zijn familie onnodig in de problemen. Want veel mensen zullen ervan uit gaan dat hij een buitenechtelijk kind heeft. Hij kan hier door anderen op worden aangesproken of er wordt achter zijn rug over gepraat. En als jouw Facebook bericht wordt gedeeld, dan heb je er geen controle meer over. Sommige berichten worden na jaren nog steeds gedeeld op Facebook, en als jij al heel lang weet dat de gezochte meneer niet jouw vader is, wordt hij op Facebook nog steeds gezien als de mogelijke onbekende vader. En dat kun je niet meer stoppen…

Mobiele telefoon met twee facebook berichten. Afbeelding hoort bij familie zoeken met facebook.

Waarom een openbaar Facebook bericht niet de beste manier is om jouw vader te zoeken

Een andere reden om niet via een Facebook bericht op zoek te gaan naar jouw onbekende vader is dat je zijn kant van het verhaal niet kent. De verhalen zijn niet altijd zoals de moeder ze verteld, mijn ervaring is dat de verhalen vaker niet dan wel kloppen. Misschien weet jouw vader helemaal niet dat hij een zoon of dochter heeft. Er zijn veel onbekende vaders die zich later de moeder helemaal niet herinneren. Het is daarom geen goed begin om via een openbaar Facebook bericht te ontdekken dat je mogelijk een zoon of dochter hebt die naar jou op zoek is.

Met wereldwijd 1 biljoen gebruikers zou het jammer zijn om Facebook niet te gebruiken om meer te weten te komen over jouw mogelijke vader, maar doe het dan op een manier waarbij je rekening houdt met iedereens privacy. Familie zoeken met Facebook is jou keuze en je kunt daar niet zomaar iedereen in betrekken.

Hoe Facebook vrienden en Facebook berichten kunnen helpen bij het vinden van jouw DNA-match

Stel dat je een DNA match hebt die Elizabeth Wijkman* heet. Waarschijnlijk weet je ook hoe oud Elizabeth ongeveer is, in welk land ze woont en misschien heeft ze een foto op haar account staan. Dan kun je simpel zoeken door “Elizabeth Wijkman” te zoeken op Facebook. De meeste mensen gebruiken overal dezelfde profielfoto. Dat is handig, want er zijn veel mensen met dezelfde naam. Heb je geen foto, dan zul je vooral moeten zoeken naar iemand die ongeveer dezelfde leeftijd heeft. Als Elizabeth een stamboom heeft, dan weet je ook de achternamen van haar ouders en dat kan enorm helpen. Kijk bij de vrienden van Elizabeth of de achternaam van haar vader en/of moeder daar voorkomt. Bekijk de Facebook pagina’s van die vrienden om zo nog meer over de familie te weten te komen. Facebookvrienden feliciteren elkaar, en door de berichten te lezen (dit kan veel tijd kosten, maar het loont vaak de moeite) zul je mogelijk berichten tegenkomen als “Oma, gefeliciteerd met uw verjaardag” of een reactie waaruit blijkt dat degene die de reactie schrijft een broer of zus is.

Het benaderen van een DNA-match op Facebook: Hoe combineer je beleefdheid met nieuwsgierigheid

Nu je al die informatie heb en je denkt dat de persoon op Facebook dezelfde is als jou DNA match dan kun je iemand in de familie een bericht sturen. Dit hoeft niet perse de DNA match te zijn. Let er op dat degene die je een bericht schrijft meerderjarig is. Ga bijvoorbeeld niet aan een 16 jarige schrijven dat zijn opa waarschijnlijk jou vader is.

Aan je DNA match kun je vragen of de match wil helpen met het zoeken naar je familie of naar het vinden van de gezamenlijke voorouder. Andere suggesties zijn

  • Hallo, ik ben geïnteresseerd in mijn familiegeschiedenis/stamboom en ik vroeg me af of je misschien meer kunt vertellen over onze familie.
  • Hallo, ik ben op zoek naar informatie over mijn familiegeschiedenis/stamboom en ik vroeg me af of je misschien bekend bent met [naam van de streek of stad waar je biologische vader vandaan komt]? Ik zou graag meer willen weten over die plek.
  • Hallo, ik kwam je profiel tegen en ik denk dat we misschien familie zijn. Zou je misschien iets kunnen vertellen over onze familiegeschiedenis?
  • Hallo, ik ben op zoek naar informatie over mijn familiegeschiedenis en ik denk dat jij misschien de persoon bent die me kan helpen.

Het belangrijkste is dat je respect hebt voor de ander en dat je eerlijk bent. Krijg je geen bericht terug probeer het dan via iemand anders.

Facebook als visitekaartje: Hoe je jezelf presenteert kan het verschil maken

Familie zoeken met Facebook werkt twee kanten op, als jij iemand een bericht stuurt dan gaan ze jouw Facebook pagina en jouw vrienden bekijken. Je kunt maar één keer een eerste indruk maken. Zorg er dus voor dat op jouw Facebook pagina geen rare dingen staan. Verwijder bijvoorbeeld foto’s van jezelf dronken op feestjes en berichten waarin je scheldt op anderen. Maak het voor de persoon aan de andere kant van het scherm aantrekkelijk om met jou in contact te komen.

Onthoud dat het zoeken naar jouw onbekende vader een emotionele aangelegenheid is en dat het tijd kost. Misschien kom je er nooit achter wie jouw biologische vader is en moet je dat accepteren. Maar als het lukt om het eerste contact te leggen, wees dan voorbereid op wat er kan komen. Misschien ben je niet welkom in de familie, of willen ze geen contact met je. Of misschien gaat er juist een wereld voor je open en krijg je eindelijk de antwoorden waar je al zo lang naar op zoek bent.

* Dit is een willekeurige naam, in dit geval de naam van mijn bet-overgrootmoeder.