Bronnen: Tweede wereldoorlog

Netwerk oorlogsbronnen
De zoekmachine met miljoenen bronnen uit de Tweede Wereldoorlog uit honderden collecties.

Indië in oorlog
Doorzoek alle Indische oorlogsbronnen.

Oorlogsgravenstichting
Wij zorgen er voor dat Nederlandse oorlogsslachtoffers niet vergeten worden.

Persoonsdossiers uit het archief van de oorlogsgravenstichting
Groot deel online te bekijken.

Veteraneninstituut
Veteranen, onze missie.

Ondergedoken in Friesland
Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden duizenden onderduikers een veilig heenkomen ergens in Friesland. Van ruim 5000 van hen zijn registratiekaarten bewaard.

De Holocaust
Deze website is geschreven met als doel de Joodse slachtoffers van de Holocaust in Nederland te gedenken en om diegene, die zich willen verdiepen in het lot van de Nederlandse Joden tijdens de Holocaust te informeren over de lijdensweg die zij moesten gaan.

Digitaal monument Neuengamme
Digitaal Monument voor de slachtoffers van concentratiekamp Neuengamme.

Oorlogsgraven Den Haag
Stichting Herdenking Militaire Erehof ‘s-Gravenhage.

Nederlandse legerplaatsen
Overzicht van de Nederlandse kampen, legerplaatsen en kazernes.

Oorlogs- en verzetscentrum Groningen
OVCG is een erfgoedinstelling voor informatie en documentatie over de Tweede Wereldoorlog in stad en provincie Groningen.

Familysearch (militaire dienstverslagen)
Militaire dienstverslagen van niet-in dienst gestelde officieren en dienstplichtige mannen in het Nederlandse leger.

Digitale collectie documenten WW2
In 2015 lanceerde het Arolsen-archief (voorheen de International Tracing Service) digitale collecties oline en begon het documenten over gevangenisstraf, dwangarbeid en de nasleep van nazi-misdaden te publiceren in de periode na de bevrijding. In mei 2019 lanceerde het Arolsen-archief een nieuw online archief waarmee gebruikers een nog groter aantal documenten kunnen doorzoeken met extra filteropties.

Beeldbank defensie
In deze beeldbank vindt u een groeiende selectie van foto’s, films en andere afbeeldingen uit de collectie van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH), betreffende onder meer de Meidagen 1940, de politionele acties in Indonesië en de inzet van de Nederlandse krijgsmacht tijdens vredesoperaties.

Gijzelaars bij de Merwede
In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keerden er 25 niet terug.

Kamp Westerbork
Herinneringscentrum Kamp Westerbork: meer dan een herinnering. Hier wordt het verhaal over het leven van slachtoffers en overlevenden verteld.

Oorlogsvermisten WW2
Database van vermiste personen waarvan aangifte van vermoedelijk overlijden is gedaan.

Memory of men
De memoire des hommes is bedoeld om gedigitaliseerde documenten en informatie uit de archieven en collecties van het ministerie van Defensie beschikbaar te stellen voor het publiek.
Frans Engels Duits

Gesneuveld in Belgie
Het Belgian War Dead Register streeft ernaar zoveel mogelijk biografische gegevens over elke gesneuvelde weer te geven, bijvoorbeeld: geboorteplaats, geboortedatum, kinderen, militaire graad, begraafplaats, enzovoort. Bij de meeste gesneuvelden kan je ook het originele kaartje uit het archief van de dienst Oorlogsgraven bekijken. Het Belgian War Dead Register bevat ook meer dan 10.000 foto’s.
Frans Engels Deens

Bevrijdingsportretten
Voor de Bevrijdingsportretten zijn korte biografieën van overlevenden van kamp Westerbork geschreven, gefilmd, als audio-portret opgenomen of kunstzinnig verwerkt.

Het illegale Parool
Oorlogsarchief online. Via deze pagina heeft u toegang tot afbeeldingen van de uitgaven van Nieuwsbrief van Pieter ’t Hoen en Het Parool die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gepubliceerd.

Traces of war
Op zoek naar objectieve informatie of actualiteiten over WWII? Wil je je eigen battlefieldtour maken naar de locaties van oorlogen uit het verleden? Of ben je geïnteresseerd in oorlogsonderscheidingen en hun ontvangers? TracesOfWar.nl vertelt u meer.

Topografische kaarten WW2
Toegang tot gedigitaliseerde speciale bibliotheekcollecties, meestal uit kaarten, onderzoekcollecties en algemene boekencollecties.

Stichting instandhouding joods erfgoed, Gooi en Vechtstreek
Stichting ter bevordering van het plaatsen van struikelstenen in de Gooi en Vechtstreek.

Studiegroep luchtoorlog 1939-1945
De leden van de Dutch Air War Studygroup wensen alle gegevens over vliegtuigverliezen, die op de een of andere manier gerelateerd zijn aan Nederland, voor iedereen online beschikbaar te hebben.

Digitaal joods monument
Het joods monument herdenkt de meer dan 104.000 personen die in Nederland als joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden.

Grebbeberg
De slag om de Grebbeberg en de Betuwestelling in mei 1940.

Getuigenverhalen
Deze website houdt de verhalen en persoonlijke getuigenissen over de Tweede Wereldoorlog levend.

Erelijst van gevallenen 1940-1945
Digitale versie van de Erelijst van Gevallenen 1940-1945. Dit document bevat de namen van degenen die in de Tweede Wereldoorlog als militair of als verzetsstrijder voor het Koninkrijk der Nederlanden zijn gevallen.

Slachtoffers WW2
Deze website gaat een overzicht bieden van alle Nederlandse oorlogsslachtoffers. Jack Kooistra heeft een archief van 160.000 namen opgebouwd. De eerste 10.000 zijn daarvan gedigitaliseerd. Deze zullen in de loop van de tijd op deze website gepubliceerd worden.

Kamparchieven
Hier vindt u een overzicht van archieven en collecties over de Duitse kampen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in ons land hebben bestaan. Kamparchieven.nl is opgezet door het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) in samenwerking met tal van andere instellingen

Verdacht van collaboratie

Namen van Nederlanders die zich schuldig hebben gemaakt aan verraad en collaboratie, gedurende de oorlog voornamelijk in Groningen en Friesland met de bezetter te hebben samengewerkt, en of in Duitse Krijgsdienst zijn getreden.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.