prins philip dna genealogie tsaar rusland anastatia

Prins Philip en zijn onverwachte bijdrage aan de identificatie van de Romanovs

Blog DNA

De Britse prins Philip, hertog van Edinburgh heeft op een unieke manier bijgedragen aan de identificatie van de Russische tsaar Nicolaas Romanov en zijn gezin.

De Russische Revolutie en de executie van de Romanovs

Het verhaal begint in 1918, ten tijde van de Russische Revolutie. De Romanovs, die toen aan de macht waren in Rusland, werden gevangen genomen door de bolsjewieken en uiteindelijk geëxecuteerd. De exacte locatie van hun graf bleef lange tijd onbekend, tot er in 1979 een massagraf werd ontdekt in Ekaterinburg, Rusland. Het was echter nog niet duidelijk of de Romanovs zich onder de slachtoffers bevonden.

Prins Philip’s genetische link met de Romanovs

In 1991 werden de overblijfselen van de familie Romanov uiteindelijk gevonden en geïdentificeerd, dankzij een bijzondere ontwikkeling in de wetenschap: DNA-analyse. Maar hoe kwam prins Philip in dit verhaal terecht?

Het antwoord ligt in zijn familiegeschiedenis. Prins Philip was namelijk de kleinzoon van prinses Victoria van Hessen-Darmstadt, de zus van de Russische tsaarina Alexandra Romanov. Hierdoor had hij een genetische link met de Romanovs en dus ook met de overblijfselen die waren gevonden in Ekaterinburg.

bron: Wikimedia

Prins Philip stemt in met het afstaan van bloedmonsters

In 1992 werd prins Philip benaderd door een team van wetenschappers die werkten aan de identificatie van de Romanovs. Zij wilden namelijk DNA-monsters verzamelen van de Britse koninklijke familie om te vergelijken met de overblijfselen in Rusland. Prins Philip stemde hiermee in en gaf bloedmonsters af voor het onderzoek.

De resultaten waren verbluffend. DNA-analyse bevestigde dat de overblijfselen in Ekaterinburg inderdaad die van de Romanovs waren. Prins Philip’s DNA bleek overeen te komen met dat van de Romanovs, wat suggereert dat de overblijfselen van de familie waren gevonden.

Een van de grootste mysteries in de geschiedenis opgelost

De identificatie van de Romanovs is een belangrijk moment in de geschiedenis, en prins Philip heeft hier een onverwachte en belangrijke bijdrage aan geleverd. Zijn bereidheid om mee te werken aan het onderzoek heeft geleid tot een doorbraak en heeft geholpen om een van de grootste mysteries in de geschiedenis op te lossen.