Hoeveel DNA deel je met een oom of tante

Hoeveel DNA deel je met een oom of tante

Hoeveel DNA je deelt met een oom of tante is niet precies te zeggen maar wel ongeveer. Je deelt ongeveer 25% van je DNA met elke oom en tante.

Overerving van DNA: een halve set van elke ouder

Dat heeft te maken met hoe DNA overerven werkt. Je erft namelijk de helft van je DNA van je vader en de helft van je moeder. Dus als je een tante of oom hebt, betekent dit dat zij de helft van hun DNA hebben geërfd van hun vader of moeder, die jouw grootouder is.

En omdat jij ook de helft van je DNA hebt geërfd van diezelfde grootouder, betekent dit dat jij ongeveer 25% van je DNA deelt met je tante of oom. En dat geldt voor elk van je ooms en tantes, omdat ze allemaal dezelfde ouders hebben als jouw vader of moeder.

Een schatting van de DNA-overeenkomst met een tante of oom kan iets meer of minder zijn

Maar, het is belangrijk om te onthouden dat dit slechts een schatting is. DNA-overerving is namelijk niet altijd gelijkmatig verdeeld. Dus het kan zijn dat je iets meer of minder DNA deelt met een bepaalde tante of oom.

Maar over het algemeen kun je zeggen dat je ongeveer 25% van je DNA deelt met elk van je ooms en tantes. En dat kan handig zijn om te weten als je bijvoorbeeld een familiegeschiedenis probeert te reconstrueren.