Filteren met Open Archieven (openarch.nl)

Filteren met openarch.nl open archieven openarchieven bob coret

Open Archieven is één van mijn favoriete websites voor het vinden van voorouders. Vooral omdat hier heel veel archieven samen gebracht zijn en je ze allemaal in één keer kunt doorzoeken. En deze website is heel goed te gebruiken zonder abonnement.

Maar dit heeft ook meteen een nadeel. Het aantal zoekresultaten kan enorm veel zijn en probeer dan maar eens je voorouder te vinden zodat je jouw stamboom kunt maken.

Gelukkig heeft Open Archieven een meerdere goede filter mogelijkheden waarmee je het aantal zoekresultaten erg kunt beperken.

Uitgebreid zoeken

Gebruik het uitgebreide zoekformulier. Hier kun je in één keer op heel veel verschillende dingen filteren waardoor het aantal zoekresultaten veel minder wordt. Wat je hier ook kunt doen is fonetisch zoeken op een naam. Je zoekt dan op de naam zoals hij klinkt als je hem uitspreekt. Je doet dit door bij de zoekmethode “klinkt als” aan te vinken.

zoeken in openarch.nl

Verminder de zoekresultaten

Als je veel personen wilt opzoeken dan ga je waarschijnlijk niet steeds dat formulier invullen. Het kan ook anders. Als je de zoekresultaten hebt dan kun je binnen die resultaten filteren met de knop “verfijn zoekopdrachten met filters”.

Je kunt hier filteren op:

  • Brontype. Dit is in welk soort registers gezocht wordt. Bijvoorbeeld in geboorteaktes of huwelijksaktes.
  • Gebeurtenis. Bijvoorbeeld een geboorte, huwelijk of overlijden.
  • Plaats. Waar de gebeurtenis plaats vond.
  • Rol. De rol van de persoon waar je naar zoekt. Bijvoorbeeld kind, bruidegom, overledene.

Met twee namen zoeken

Én je kunt op twee namen zoeken. Als je in het zoekvenster naam & naam typt dan krijg je alleen resultaten waar beide namen in voorkomen.

Heeft Open Archieven dan helemaal geen nadelen? Toch wel. Als je niet het vinkje “klinkt als” aanvinkt of je zet niet een ~ voor de naam dan krijg je alleen zoekresultaten met de exacte spelling. Zoek je bijvoorbeeld op Jansen dan krijg je geen zoekresultaten met Janssen.