Een vader die niet is wie hij lijkt: wat is een NPE?

wat-is-een-npa-bij-DNA?

NPE staat voor ‘Not Parent Expected’, oftewel een ‘verwachte ouder’ die niet de biologische ouder blijkt te zijn. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer iemand een DNA-test doet en eruit blijkt dat hij of zij niet genetisch verwant is aan de persoon die hij of zij altijd als vader of moeder heeft beschouwd.

Zo’n ontdekking kan behoorlijk wat impact hebben op iemands leven en familiegeschiedenis. Het kan tot veel vragen en emoties leiden en zelfs tot een zoektocht naar de biologische ouder(s).

NPE’s komen vaker voor dan je misschien denkt. Het kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer er sprake is van een onbekende donor bij kunstmatige inseminatie, of wanneer er een buitenechtelijk kind wordt verwekt. Ook kunnen er in het verleden familiegeheimen zijn geweest die nu aan het licht komen door DNA-testen.

Meestal is een NPE geen positieve ervaring, maar het kan wel helpen om de waarheid boven tafel te krijgen en zo een completer beeld te krijgen van je familiegeschiedenis. DNA-testen kunnen dus niet alleen leuk en interessant zijn, maar ook soms confronterend. Het is belangrijk om hiermee om te kunnen gaan en eventuele hulp te zoeken als dat nodig is.