DNA in het kort: Onbekende vader vinden

dna voor dummies onbekende vader vinden test vader onbekend

Kan ik met DNA mijn onbekende vader of onbekende moeder vinden?

Ja dat kan maar DNA is geen garantie dat je de onbekende vader/moeder vind. Het is een hulpmiddel.

Ik heb een DNA test gedaan omdat ik mijn onbekende vader zoek maar hij staat niet bij mijn matches.

Alleen als jou vader ook een DNA test heeft gedaan staat hij bij je matches. Maar een deel van de matches die je wel hebt is familie van hem. Het andere deel is familie van je moeder. Met de matches die familie zijn van je vader kun je proberen om hem te vinden.

Hoe weet ik of een DNA match aan de kant van mijn vader of van mijn moeder zit?

Als één ouder bekend is kun je van die persoon een stamboom maken die terug gaat tot ongeveer 1800. Dit is meestal zo’n 6 generaties terug. De namen in de stamboom van je match kun je vergelijken met de namen in je eigen stamboom. Kom je dezelfde voorouder tegen dan ben je familie van elkaar via de ouder waarvan je een stamboom hebt. Kom je niet dezelfde voorouder tegen dan betekent dat niet dat de match familie is van jou onbekende ouder. Het is ook mogelijk dat de stamboom niet helemaal klopt doordat er één of meer personen in staan die op papier wel familie zijn maar in werkelijkheid niet.

Wat is een goede DNA test om mijn vader en/of moeder te vinden?

De meningen verschillen hierover maar als jou onbekende ouder zeer waarschijnlijk een Nederlander is dan is een MyHeritage test heel goed te gebruiken. Niet alleen omdat heel veel Nederlanders bij MyHeritage testen en er dus veel DNA profielen in hun database zitten, ook omdat ze de enige zijn met een Nederlandstalige website en helpdesk. Verder is hun website heel gebruiksvriendelijk en heb je verschillende handige hulpmiddelen wat het zoeken gemakkelijker maakt.

Is jou vader een buitenlander dan zou je kunnen testen bij het Amerikaanse bedrijf Ancestry en daarna je DNA uploaden naar MyHeritage. Maar door het uploaden krijg je meer valse matches bij MyHeritage dan je krijgt als je rechtstreeks bij hun test.

Bij welk bedrijf je ook test, lees altijd eerst de voorwaarden en “de kleine lettertjes “. Er zijn bedrijven die jou DNA gegevens geanonimiseerd (dus zonder jou persoonsgegevens) doorverkopen voor allerlei onderzoeken.

Ik zoek mijn vader, heeft het zin om mijn moeder een DNA test te laten doen?

Als één van je ouders bekend is dan heeft het zeker zin om die ouder te testen. Jou DNA matches die ook matchen met jou bekende ouder zijn waarschijnlijk geen familie van je onbekende ouder. Uitzondering hierop is dat, als jou vader en moeder één of meer voorouders delen, DNA matches aan beide kanten van de familie een gedeelde voorouder hebben.

Ik ben op zoek naar een onbekende (groot)ouder maar kom niet verder. Kan iemand met mij meekijken en mij helpen.

Dat kan. Ik heb al veel onbekende (groot)ouders gevonden met behulp van DNA en help jou graag verder. Als je een berichtje stuurt via mijn contact formulier (contact formulier is tijdelijk uitgeschakeld) dan neem ik contact met je op.

Posted in: DNA