Online Bronnen: Tweede Wereldoorlog

online bronnen tweede wereldoorlog ww2

Netwerk oorlogsbronnen

Je verdiepen in de Tweede Wereldoorlog in Nederland begint op Oorlogsbronnen.nl. Doorzoek duizenden originele bronnen en ontdek de verhalen uit ons gezamenlijke geheugen.

Dossier072

Gedigitaliseerde politiearchieven van Leiden en Katwijk uit de oorlogsjaren 1940 t/m 1945

Indië in oorlog

Doorzoek alle Indische oorlogsbronnen

Oorlogsgravenstichting

Wij zorgen er voor dat Nederlandse oorlogsslachtoffers niet vergeten worden.

Persoonsdossiers uit het archief van de oorlogsgravenstichting

Groot deel online te bekijken.
Met handige zoekfunctie.

Veteraneninstituut

Veteranen, onze missie.

Ondergedoken in Friesland

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden duizenden onderduikers een veilig heenkomen ergens in Friesland. Van ruim 5000 van hen zijn registratiekaarten bewaard gebleven.

De Holocaust

Deze website is geschreven met als doel de Joodse slachtoffers van de Holocaust in Nederland te gedenken en om diegene, die zich willen verdiepen in het lot van de Nederlandse Joden tijdens de Holocaust te informeren over de lijdensweg die zij moesten gaan.

Digitaal monument Neuengamme

Digitaal monument voor de slachtoffers van concentratiekamp Neuengamme.

Oorlogsgraven Den Haag

Stichting Herdenking Militaire Erehof ‘s-Gravenhage.

Nederlandse legerplaatsen

Overzicht van de Nederlandse kampen, legerplaatsen en kazernes.

Oorlogs- en verzetscentrum Groningen

OVCG is een erfgoedinstelling voor informatie en documentatie over de Tweede Wereldoorlog in stad en provincie Groningen

Digitale collectie documenten WW2

In 2015 lanceerde het Arolsen-archief (voorheen de International Tracing Service) digitale collecties oline en begon het documenten over gevangenisstraf, dwangarbeid en de nasleep van nazi-misdaden te publiceren in de periode na de bevrijding. In mei 2019 lanceerde het Arolsen-archief een nieuw online archief waarmee gebruikers een nog groter aantal documenten kunnen doorzoeken met extra filteropties.

Gijzelaars bij de Merwede

In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keerden er vijfentwintig niet terug.

Kamp Westerbork

Herinneringscentrum Kamp Westerbork: meer dan een herinnering. Hier wordt het verhaal over het leven van slachtoffers en overlevenden verteld.

Oorlogsvermisten WW2

Database van vermiste personen waarvan aangifte van vermoedelijk overlijden is gedaan.

Memory of men

De memoire des hommes is bedoeld om gedigitaliseerde documenten en informatie uit de archieven en collecties van het ministerie van Defensie beschikbaar te stellen voor het publiek.

Frans, Engels, Duits, Spaans

Gesneuveld in Belgie

Het Belgian War Dead Register streeft ernaar zoveel mogelijk biografische gegevens over elke gesneuvelde weer te geven, bijvoorbeeld: geboorteplaats, geboortedatum, kinderen, militaire graad, begraafplaats, enzovoort. Bij de meeste gesneuvelden kan je ook het originele kaartje uit het archief van de dienst Oorlogsgraven bekijken. Het Belgian War Dead Register bevat ook meer dan 10.000 foto’s.

Frans, Engels, Duits.

Bevrijdingsportretten

Voor de Bevrijdingsportretten zijn korte biografieën van overlevenden van kamp Westerbork geschreven, gefilmd, als audio-portret opgenomen of kunstzinnig verwerkt.

Het illegale Parool

Oorlogsarchief online. Via deze pagina heeft u toegang tot afbeeldingen van de uitgaven van Nieuwsbrief van Pieter ’t Hoen en Het Parool die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gepubliceerd.

Traces of War

Op zoek naar objectieve informatie of actualiteiten over WWII? Wil je je eigen battlefieldtour maken naar de locaties van oorlogen uit het verleden? Of ben je geïnteresseerd in oorlogsonderscheidingen en hun ontvangers? TracesOfWar.nl vertelt u meer.

Topografische kaarten WW2

Toegang tot gedigitaliseerde speciale bibliotheekcollecties, meestal uit kaarten, onderzoekcollecties en algemene boekencollecties.

Stichting instandhouding Joods erfgoed, Gooi en Vechtstreek

Stichting ter bevordering van het plaatsen van struikelstenen in de Gooi en Vechtstreek.

Studiegroep luchtoorlog 1939-1945

De leden van de Dutch Air War Studygroup wensen alle gegevens over vliegtuigverliezen, die op de een of andere manier gerelateerd zijn aan Nederland, voor iedereen online beschikbaar te hebben.

Digitaal Joods monument

Het joods monument herdenkt de meer dan 104.000 personen die in Nederland als joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden.

Grebbeberg

De slag om de Grebbeberg en de Betuwestelling in mei 1940.

Getuigenverhalen

Deze website houdt de verhalen en persoonlijke getuigenissen over de Tweede Wereldoorlog levend.

Erelijst gevallenen 1940-1945

Digitale versie van de Erelijst van Gevallenen 1940-1945. Dit document bevat de namen van degenen die in de Tweede Wereldoorlog als militair of als verzetsstrijder voor het Koninkrijk der Nederlanden zijn gevallen.

Slachtoffers WW2

Deze website gaat een overzicht bieden van alle Nederlandse oorlogsslachtoffers. Jack Kooistra heeft een archief van 160.000 namen opgebouwd. De eerste 10.000 zijn daarvan gedigitaliseerd. Deze zullen in de loop van de tijd op deze website gepubliceerd worden.

Kamparchieven

Hier vindt u een overzicht van archieven en collecties over de Duitse kampen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in ons land hebben bestaan. Kamparchieven.nl is opgezet door het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) in samenwerking met tal van andere instellingen.

Verdacht van collaboratie

Namen van Nederlanders die zich schuldig hebben gemaakt aan verraad en collaboratie, gedurende de oorlog voornamelijk in Groningen en Friesland met de bezetter te hebben samengewerkt, en of in Duitse Krijgsdienst zijn getreden.

WKregister

Een eerbetoon aan alle verzetsstrijders, millitairen, joden en burgers welke tijdens WO II zijn omgekomen in en rondom het Westerkwartier.