Spring naar inhoud

Wat zijn chromosomen?

Chromosomen zijn stukjes DNA en zitten in alle cellen in je lichaam. Als je het onder een microscoop zou bekijken dan zou je zien dat in iedere cel een klein balletje zit. Dit balletje is de celkern. En in die celkern zitten een soort wormpjes. Deze wormpjes zijn de chromosomen. In totaal zijn het 46 wormpjes die 23 paren vormen.

Per paar lijken ze erg op elkaar maar onderling zijn ze verschillend. Het is net als met schoenen. Twee schoenen lijken op elkaar (de linkerschoen en de rechterschoen) maar ieder paar schoenen is verschillend.

Het enige paar chromosomen dat niet op elkaar lijkt zijn de geslachtschromosomen.

Omdat de paren allemaal verschillend zijn, zijn ze eenvoudig uit elkaar te houden. Ieder paar heeft een eigen nummer. Het kleinste paar heeft nummer 1 en het grootste paar heeft nummer 22. De geslacht chromosomen hebben nummer 23.

Chromosomen en bevruchting

In iedere eicel en in iedere zaadcel zitten 23 chromosomen. Dat is de helft van het DNA van je vader en de helft van het DNA van je moeder. Bij de bevruchting komen de eicel en de zaadcel samen en vormen dan weer 46 chromosomen.

23 chromosomen van de moeder eicel en 23 chromosomen van de vader zaadcel 46 chromosomen kind

X chromosoom en Y chromosoom

Van de 23 paar chromosomen bepaalt één paar het geslacht.

Heb je een X en een Y chromosoom dan ben je een man.

Heb je een X en een X chromosoom dan ben je een vrouw.

Omdat een man een X en een Y chromosoom heeft kan hij een X of een Y chromosoom aan zijn kind geven. Omdat een vrouw alleen X chromosomen heeft kan ze alleen een X chromosoom aan haar kind geven.

Welke chromosomen geven vader en moeders aan hun zoon en dochter?

Het Y chromosoom wordt alleen overgedragen van vader op zoon en daarom kunnen allen mannen een Y-DNA test doen.

Met de Y-DNA test kun je matches vinden die lang geleden een voorvader met jou deelden. Mensen met dezelfde achternaam gebruiken zo’n test soms om te onderzoeken of ze een gezamenlijke voorvader hebben.

Gepubliceerd inDNA

Reacties zijn gesloten.