Wat is een cousin

Wat is een cousin

De meeste Nederlanders zullen er niet bij nadenken want iedereen noemt ze zo, maar neven en nichten zijn best lastig. Niet alleen de kinderen van broers en zussen zijn neven en nichten, de kinderen van ooms en tantes ook. Hoe weet je hoe je familie bent van je neef Peter? Als je zijn leeftijd weet dan kun je het ongeveer raden, maar eigenlijk weet je niet wie neef Peter is als je niet weet wie zijn ouders zijn.


IN HET ENGELS IS HET DUIDELIJKER

In het Engels is het duidelijker, daar hebben verschillende soorten neven en nichten ook verschillende namen. Maar omdat we die manier in Nederland niet gewend zijn is het even opletten hoe het zit. Toch is het niet zo moeilijk als veel mensen denken.


NIECES EN NEPHEWS

De kinderen van een broer of zus zijn nieces (nichten) of nephews (neven).
De kinderen van deze nieces en nephews zijn grand-nieces en grand nephews.
De kinderen van de grand nieces en grand nephews zijn great grand nieces en great grand nephews.


WAT ZIJN COUSINS

Een cousin is een kind van een oom en tante. Maar ook de nakomelingen van de broers en zussen van je grootouders, overgrootouders, betovergrootouders enz heten cousins. Om een verschil te maken tussen al deze cousins hebben ze een nummer.
De familieleden die dezelfde grootouders hebben als jij zijn je first cousins. Dit zijn de kinderen van je ooms en tantes.
De familieleden die dezelfde overgrootouders hebben als jij zijn je second cousins
De familieleden die dezelfde betovergrootouders hebben als jij zijn je third cousins enz.


WAT ZIJN REMOVED COUSINS

Als je niet dezelfde grootouders deelt maar bijvoorbeeld jou grootouders de overgrootouders van iemand zijn dan ben je een first cousin once removed. Once removed geeft aan dat er één generatie verschil zit in de relatie tot de gemeenschappelijke voorouder.
Zijn jou grootouders de betovergrootouders van iemand dan ben je een first cousin twice removed omdat er twee generaties verschil zitten met de gemeenschappelijke voorouders.


Zijn jou overgrootouders de grootouders van een familielid dan zijn jullie 1st cousins 1x removed.
Zijn jou oud bet overgrootouders de oud ouders van een familielid, dan zijn jullie 3th cousins 1x removed.

Reacties zijn gesloten.