VERBORGEN KISTJES

Bijna iedere familie heeft er één, en meestal komen ze pas tevoorschijn als iemand is overleden. Een oud blikje, een koektrommeltje en soms een oud sigarenkistje.

Kaarten, sieraden en krantenknipsels

De inhoud is meestal gelijk: foto’s, geboortekaartjes en kaarten van huwelijk en overlijden, krantenknipsels en soms een oud trouwboekje. Soms vind je ook sieraden, knopen en rekeningen. Jarenlang zuinig bewaard, bij iedere verhuizing meegenomen naar het nieuwe huis en bij belangrijke gebeurtenissen aangevuld.

Wie is wie?

Als zo’n kistje is gevonden beginnen de raadsels. Wie waren de mensen op de foto’s? Sommige lijken op familieleden, en dan weet je in welke richting je moet zoeken. Andere mensen lijken niet bekend, toch waren de foto’s voor de eigenaar van het kistje belangrijk genoeg om te bewaren.

Vraag nu het nog kan

Waarschijnlijk is er in uw familie ook iemand met zo’n kistje. Als u weet wie er één heeft, vraag eens wat er in zit en wie de personen zijn die op foto’s staan en die in brieven genoemd worden. Het zal u waarschijnlijk een hoop nieuwe gegevens opleveren over uw familie. Gegevens die vaak verloren gaan als de eigenaar van het kistje overlijd.