Stap 1: Bezint voor je begint

Een DNA test kan leuk zijn. Iedere match is op de één of andere manier familie van jou en je krijgt een schatting van je etniciteit.

Maar het kan ook minder leuk worden. Bijvoorbeeld als uit de DNA test blijk dat je vader niet je biologische vader is of je zus een halfzus blijkt te zijn. Wat ga je doen als blijkt dat de man van oma niet je opa is? Houd je dat geheim of vertel je dat aan je familie.

Als je het aan je familie verteld dan gaat jou DNA test de levens van heel veel mensen beïnvloeden zonder dat je van tevoren weet op welke manier. Misschien geeft het duidelijkheid en heeft je familie altijd gedacht dat er iets niet klopt. Maar er zijn ook families die elkaar niet meer zien, alleen door een DNA test.

Wil je een DNA test gaan doen omdat je op zoek bent naar één of beide onbekende biologische ouders houd er dan rekening mee dat je nu nog onbekende familie misschien geen contact wil of zal ontkennen dat ze familie van jou zijn.

Tot slot, een DNA test geeft geen garantie op een antwoord. Sommige mensen hebben meteen matches waarmee ze verder kunnen. Het kan ook zo zijn dat je jaren moet wachten op die ene match die jou verder kan helpen.

Stap 1: Bezint voor je begint
Schuiven naar boven