Spring naar inhoud

Kan DNA vertellen wie mijn familie is?

Als iemand zegt dat hij of zij op zoek is naar een onbekende (groot)ouder komen vaak dezelfde adviezen. Vraag het de ouder die je wel kent, schakel televisieprogramma’s in en… doe een DNA test. Maar kan een DNA test vertellen wie je vader is?

Het antwoord is simpel: ja dat kan. De nadruk ligt hier wel op het woord kan. DNA is geen wondermiddel maar een hulpmiddel. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat ongeveer 50% nooit de onbekende ouder vind. Ongeveer 25 vind de ouder met hulp van iemand die helpt met zoeken. De overige 25% vind de ouder zelf.

Veel mensen zullen de succesverhalen kennen. Iemand deed een DNA test en had meteen een match met de onbekende ouder of met een halfbroer/zus. Dan kun je direct proberen contact te maken. Maar helaas hebben niet veel mensen dit geluk.

Meestal gaat het zoeken maanden tot jaren duren. Ontbrekende of niet volledige stambomen en matches die niet reageren kunnen het zoeken erg lastig maken.

Bij wie testen?

Er zijn verschillende bedrijven waar je DNA getest kan worden. Ieder bedrijf heeft voor- en nadelen.

Is de onbekende ouder waarschijnlijk een Nederlander, dan kan een MyHeritage test bruikbare matches geven. MyHeritage heeft als enige een Nederlandstalige website en de mogelijkheid om in het Nederlands contact op te nemen.

Andere bedrijven waar je DNA getest kan worden zijn Ancestry, 23&me en FamilyTreeDNA.

Hoe kan ik mijn familie vinden.

Hierover komt volgende week een uitleg

Gepubliceerd inDNA

Reacties zijn gesloten.