Johannes Bos 1843-1926

Johannes Bos 1843-1926

Johannes Bos, de meest mysterieuze persoon in mijn, verder nogal saaie, stamboom. Johannes is op 24 januari 1843 in Nieuwe Pekela, Groningen geboren. Aangifte van de geboorte is gedaan door Harm Alberts Bos, de grootvader van Johannes. Harm heeft daarbij verklaart dat Johannes in zijn woning is geboren, huis nummer 303, en dat hij in de “onecht” geboren is.

Johannes is in 1864 getrouwd met Sietske Das. In de trouwakte staat Johannes vermeld als Jan, dit is later in de kantlijn verbeterd. Blijkbaar dacht de burgemeester dat Jan zijn naam was. Op het certificaat van onvermogen waarmee Johannes en Sietske aantoonden niet genoeg geld te hebben om zelf de kosten van het huwelijk te betalen staat hij ook vermeld als Jan.

Zou Johan niet een logischer afkorting geweest zijn? Is hij vernoemd naar zijn vader en probeert hij daar op deze manier afstand van te doen?

Als Johannes trouwt met Sietske Das is zijn moeder Annechien al overleden. Voogd van Johannes is zijn grootvader Harm Alberts Bos, toeziend voogd is Willem Jans… de vader van Sietske.

Johannes en Sietske kregen vier kinderen, drie zonen en één dochter.

Zoon Willem Bos is mijn overgrootvader. Hij was veldwachter met een reputatie. Zijn bijnaam was “de zwarte bliksem” en hij maakte eens in zijn eentje een eind aan een café ruzie. Alle ruziemakers werden door hem het café uitgemept.

Willem had voor een deel het DNA van de onbekende vader van Johannes. Zou hij zijn karakter van hem hebben?

20 januari 1927 is Johannes in Tolbert, Leek, Groningen overleden. Hij was toen al enkele jaren weduwnaar.

De kinderen en kleinkinderen zullen het verhaal van Johannes zijn vader gekend hebben. Zover ik weet heeft geen van hen een kind vernoemd naar Johannes.

Wie is de vader van Johannes en waarom lijkt het alsof hij uit de familiegeschiedenis gewist is?

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.