“UNKNOWN CHILD” RMS TITANIC

Op 15 april 1912 zonk de RMS Titanic op haar eerste reis. Van de 2209 opvarenden overleefden 1497 de ramp niet. Lichamen dreven in zee en werden, zoveel als mogelijk, geborgen.  Een van de lichamen was van een klein jongetje. Hoewel ze niet wisten wie het jongetje was betaalden de bergers van de Mackay Bennet een monument en werd hij op 12 mei 1912 begraven op Fairview Lawn Cemetery in Halifax, Nova Scotia, Canada.
Op het monument stond “unknown child of the Titanic”. Bijna honderd jaar later kreeg dit jongetje zijn naam terug.

Waarschijnlijk derde klasse

Het enige wat over hem bekend was waren de notities op een klein kaartje:

Een jongen van twee jaar oud, hij droeg een grijze jas over een bruine serge jurk en bruine kousen en  schoenen. Waarschijnlijk een derde klas passagier.

In 2008 heeft een groep wetenschappers en genealogen samengewerkt in een poging om te achterhalen wie dit jongetje was. Na al die jaren begraven te zijn geweest bleken er nog drie kleine tandjes te zijn waar DNA uit gehaald kon worden. Twee keer dachten ze te weten wie het jongetje was (Gösta Pålsson en Eugene Rice), en twee keer bleek het toch niet zo te zijn. Er waren niet heel veel kleine jongetjes aan boord van de Titanic en daarom ging men er nu van uit dat het om iemand van de familie Goodwin moest gaan.

Familie Goodwin (zonder baby Sydney)

Colleen Fitzpatrick is de grondlegger van de genetische genealogie en was daarom bij dit project betrokken. Via internet kwam ze met mij in contact waarna ik ook ging deelnemen aan dit project.

We zoeken een levende, mannelijke nakomeling

De vraag was makkelijker dan het antwoord: “we zoeken een levende, mannelijke nakomeling van de familie Goodwin”.

Op dat moment wisten we dat Frederick Goodwin, samen met zijn echtgenote Augusta Tyler en hun zes kinderen van Melksham, Engeland waren vertrokken en in Southampton aan boord waren gegaan van de RMS Titanic. Eindbestemming was Niagara Falls, New York, Amerika.

Colleen stuurde mij pagina’s vol met familieberichten van personen met de naam Goodwin met de vraag om uit te zoeken wie het waren en of ze een familierelatie hadden met Frederick Goodwin. Dagelijks zat ik uren op de website van ancestry.com.  

In Engeland vonden we een jongen met de achternaam Goodwin. Hij was al jaren bezig met zijn stamboom en hoewel het niet lukte om zijn gegevens te combineren met die van mij werd toch besloten om zijn DNA te vergelijken. Helaas, hij bleek geen match.

Een andere man leek de persoon die we zochten. Volgens de gegevens was hij een directe nakomeling van de familie. Nadat er contact met hem was opgenomen kwam het bericht dat hij geadopteerd was.

Het laatste lid van de familie

Uiteindelijk vond ik in Australië een meneer met de naam Goodwin. Hij had geen idee of hij familie was van de familie Goodwin van de Titanic. De kans leek hem niet groot omdat zijn vader hem altijd verteld had dat ze geen familie hadden die nog in leven was. Hij was de laatste van het geslacht Goodwin maar had er geen problemen mee om zijn DNA af te staan. En zijn DNA bleek overeen te komen met dat van het jongetje dat in 1912 verdronk in de Atlantische Oceaan.

Eindelijk had hij zijn naam terug: Sidney Leslie Goodwin, geboren op 9 september 1910 in Melksham, Wiltshire, Engeland.

bron: wikipedia.org

De familie Goodwin heeft besloten om de steen op het graf van Sydney niet aan te passen nu bekend is wie het “unknown child” is. Het graf staat symbool voor alle kinderen die de ramp met de Titanic niet overleefden en de familie wil dat graag zo houden.